/Opinie | Cum se explică reticența Opoziției de a pune mâna pe guvernare
Cum se explică reticența Opoziției de a pune mâna pe guvernare

Opinie | Cum se explică reticența Opoziției de a pune mâna pe guvernare

Autor: Alina Manolache

 

Deși Coaliția PSD-ALDE este mai fragilă ca niciodată, nu am văzut din partea Opoziției mare mobilizare pentru preluarea guvernării. Aproape că pare că niciun partid nu își dorește cu adevărat să preia Palatul Victoria și că Dăncilă va rămâne veșnic cocoțată în acest scaun și dacă i-ar mai rămâne doar un parlamentar care să o susțină cu adevărat.

 

USR-PLUS nu se bagă

Primul mare semn că șansele Opoziției sunt minime a fost când am aflat că USR-PLUS își menține fermă poziția inițială. Indiferent câte portițe vor fi pentru Opoziție să preia guvernul, Alianța 2020 nu se bagă. Doar după alegeri anticipate sau alegeri la termen. Cele două partide nu cred în majorități de conjunctură. E oarecum de înțeles, având în vedere experiența nefastă a lui Dacian Cioloș din 2016 când a fost la mâna PSD-ului lui Liviu Dragnea, partid fără de care Executivul Cioloș nu avea majoritatea în Parlament. Dar USR ar putea susține noul guvern din Parlament.

 

PNL se teme de trădarea ALDE și Pro România

Liberalii își fac calcule la sânge însă, chiar dacă ar fi singurii dispuși să preia guvernarea. Pe voturile USR din Parlament, fără asumarea guvernării, nu se pot baza sută la sută. Ar fi obligați să încheie alianțe cu ALDE sau Pro România. Numai că aici au mari semne de întrebare.

,, Când faci calculul lucrurile sunt clare. Noi cu USR și PMP nu avem suficiente voturi. ALDE, chiar dacă iese de la guvernare, e legat ombilical de Guvern. Sunt mulți lideri care au oameni puși în poziții cheie, de acolo le vin banii. Deci pot să iasă oficial și să voteze în Parlament cu Guvernul Dăncilă în continuare”, ne-a declarat un liberal. Alții nu au încredere în Pro România.

,, Ponta vrea la guvernare. Dacă pleacă ALDE, Ponta nu va ezita să se bage el. În plus, nu poți să ai încredere. La ultima moțiune ne-a stricat toate jocurile. El trebuia să negocieze cu PSD și nu a făcut-o. Ne-a lăsat pe noi, deși noi îi cunoaștem mult mai puțin pe social-democrați.”, spune un alt lider PNL.

Nici în UDMR sau minorități nu-și pun mari speranțe cei din PNL.

,, La UDMR nu știi niciodată. În campanie au avut nevoie să se delimiteze de PSD, că nu treceau pragul. La ultima moțiune de cenzură au votat cu noi pentru că am scris în document de Valea Uzului. Acum nu știm dacă mai au aceleași interese.”, ne-a mărturisit un alt liberal.

 

Dăncilă rezistă, Opoziția vrea anticipate

Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă are toate șansele să rămâne la guvernare bine-mersi până la alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Chiar și cu un guvern minoritar, sprijinit conjunctural din Parlament de unul sau de altul, în funcție de interese. În schimb, Opoziția ar vrea să organizeze anticipate, în primăvara viitoare, după prezidențiale. Și PNL și USR-PLUS speră ca prezidențialele să le dea avânt si să poată convinge parlamentarii să renunțe la o jumătate de an de mandat. Scenariul e greu de îndeplinit, pentru că aleșii trebuie să își sacrifice veniturile pentru câteva luni bune, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată în istoria Legislativului. Trebuie să pice guvernul de două ori pentru ca președintele să aibă posibilitatea de a dizolva Parlamentul.

Iată cum stau lucrurile acum în Parlament, în materie de cifre:

 

Raportul de forțe în Parlament

 • PSD 208
 • PNL 94
 • USR 40
 • Pro România 23
 • UDMR 30
 • ALDE 31
 • Minorități 17
 • PMP 12
 • Neafiliați 10

SURSA www.cdep.rowww.senat.ro

 

UDMR, cheia noilor majorități

Majoritatea = 233 de parlamentari

 • PSD = 208 parlamentari (insuficiente voturi)
 • PSD + UDMR + Minorități = 255 de parlamentari
 • PNL + USR + PMP = 146 (insuficiente voturi) + ALDE + Pro România = 200 (insuficiente voturi) + UDMR + minorități = 247

SURSA www.cdep.rowww.senat.ro

 

 

Citeste si: Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace

Cum se explică reticența Opoziției de a pune mâna pe guvernare

Newsnow.ro