/Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace
Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace

Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace

Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace

La o zi după alegerile europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea, PSD părea că regretă asaltul asupra Justiţiei şi că e dispus să facă paşi înapoi.

28 mai, Marian Oprişan

”A pierdut PSDragnea, de astăzi avem alt PSD. Avem un PSD preocupat de problemele reale ale românilor şi să le facem românilor o viaţă mai bună. Discuţia pe justiţie în PSD a încetat. Justiţia trebuie să fie independentă, trebuie să aibă toate condiţiile să funcţioneze. În România trebuie înţeles un lucru: cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la puşcărie, dar pe probe certe, şi nu pe denunţuri calomnioase. De azi avem alt PSD”.

4 iunie, Comunicat al Guvernului, după vizita Vioricăi Dăncilă la Bruxelles

”Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar și în lupta împotriva corupției. ”

Viorica Dăncilă pentru Politico. eu

„Acest subiect a făcut mult rău partidului și a polarizat societatea noastră. Vreau ca PSD să devină un partid al echilibrului și, de acum înainte, subiectul justiției nu va mai exista pe agenda guvernului, dar ne vom concentra pe domenii de interes care reprezintă o prioritate pentru oameni, cum ar fi sănătatea, educația și infrastructura.”

Hai să vedem cum se reformează PSD

Votul pentru Tăriceanu

Luni, în plenul Senatului PSD a votat împotriva urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu. Au fost 71 de voturi împotrivă. PSD are 69 de parlamentari, ALDE doar 12. Deci grosul voturilor a venit de la PSD. Să ne înțelegem. Nu zice nimeni că președintele Senatului e vinovat. Un vot împotriva cererii DNA înseamnă că ancheta nici nu începe. Prezumția de nevinovăție nu exclude dreptul procurorilor de a face o anchetă. Iar începerea unei anchete, nu presupune că omul verificat e vinovat din start. Asta nu înțeleg nici PSD, nici ALDE. Nu îți sunt încălcate drepturile dacă procurorii verifică niște piste. Ai la dispoziție instanțele ca să obții dreptate, iar Parlamentul nu e instanță.

Prima șansă ratată de PSD, căci ALDE nici măcar nu se străduiește să dea semne că îi pasă de independența Justiției. Când a venit vorba să dea explicații, Viorica Dăncilă a zis că fiecare senator a votat după propria conștiință. Știți când votează PSD după propria conștiință (așa cum de altfel ar fi normal, căci mandatul parlamentarului nu e imperativ)? Când vrea să ascundă un vot care dă rău la public. Doar atunci a lăsat PSD, în discursul public, votul liber. Iar în cazul lui Tăriceanu numai liber nu a fost votul. Dacă l-ar fi lăsat din brațe, PSD risca să piardă guvernarea. Iar PSD nu vrea să piardă guvernarea acum, pentru că asta înseamnă că pierde accesul la bani, deci pierde tocmai primarii care îi fac campanie.

Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace

Modificarea Legilor Justiției și revenirea asupra modificărilor din Codurile Penale

Președintele a chemat partidele să semneze un Pact Național. Printre punctele propuse de el este și revizuirea Legilor Justiției și adoptarea Codurilor Penale cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția. Înainte însă de această invitație, deși surse spun că ar fi promis în fața oficialilor europeni că va reveni asupra modificărilor controversate din cele cinci legi, Viorica Dăcilă s-a făcut că plouă când a fost întrebată despre ele.

Discuție premier-reporter după ședința PSD din 5 iunie

– Când și cum aveți de gând să reveniți asupra modificărilor în domeniul justiției?

– La ce vă referiți? Ce s-a modificat la Guvern?

– În calitatea dumneavoastră de președinte interimar al PSD.

– Am spus că Justiția trebuie să fie independentă și niciun decident politic nu trebuie să se amestece.

Neîndemânatică încercare a premierului de a scăpa de o întrebare incomodă. Ca PSD să arate că s-a reformat ar trebui să revină asupra modificărilor din Legile Justiției și din Codurile Penale care limitează capacitatea magistraților și a procurorilor de a-și face treaba. Numai că PSD nu a dat niciun semn până acum că vrea cu adevărat să facă asta. Viorica Dăncilă a fugit de un răspuns ferm. Iar ca replică la invitația președintelui la un pact național, PSD i-a pus condiții. Și printre condiții nu s-a numărat vreo încercare de a repara legislația modificată după vrerea lui Liviu Dragnea.

 

Nu! Printre solicitări a fost ,,condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții.” Nu zice nimeni că protocoalele alea au fost bune, ba din contră, au fost combustibil şi justificare pentru tot ce a făcut PSD. În numele condamnării protocoalelor, PSD a măcelărit toată legislația. Iar acum prima preocupare a PSD este să continue discursul lui Liviu Dragnea, nu să repare ce a stricat el. Când o să vedem PSD-ul că reintroduce în Parlament Legile Justiției și le repară, când o să vedem PSD-ul că revine asupra modificărilor îndoilenice din Coduri, atunci poate o să credem cu toții că PSD-ul e gata să se reabiliteze.

Altfel, e foarte ușor pentru PSD să spună acum: ,, Nu ne mai atingem de Justiție!”. Păi, dacă s-a atins timp de doi ani și jumătate și lasă intact tot ce a modificat, nici nu mai are nevoie PSD să miște un deget. De acum, poate sta relaxat, pe canapea, cu popcorn eventual, ca să savureze rezultatele.

Autor: Alina Manolache.

Citeste si: O pagină de istorie – PSD a pierdut alegerile, Liviu Dragnea a fost condamnat

Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace

Cum se preface PSD că lasă Justiţia în pace